LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a început să își pregătească populația pentru un eventual atac nuclear. Sediile Memorial din Rusia au fost confiscate

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Rusia a început să își pregătească populația pentru un eventual atac nuclear. Sediile Memorial din Rusia au fost confiscate

Este a 226-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Zelenski afirmă că oficialii ruși au început pregătirea populației pentru un eventual atac nuclear, dar nu consideră că aceștia sunt gata să folosească o astfel de armă care i-ar putea afecta și pe ei.

Volodimir Zelenski în timpul discursului adresat poporului ucrainean FOTO Profimedia

UPDATE 05:45 Rusia a confiscat sediile ONG-ului Memorial, câștigător al premiului Nobel pentru Pace

Un tribunal de la Moscova a dispus ca toate birourile ONG-ului rus Memorial să fie confiscate și transformate în bunuri publice.

Imediat după ce organizația Memorial a primit Premiul Nobel pentru Pace, în Rusia a avut loc un proces rapid, la inițiativa conducerii de la Moscova. Reprezentantul tribunalului Tverskoi a afirmat că principalele locații ale ONG-ului au fost "transformate în bunuri publice".

Citește continuarea aici.

UPDATE 05:00 Ucraina primește de la FMI o finanțare de urgență în valoare de 1.3 miliarde de dolari

Noua finanțare din partea FMI pentru Ucraina, vizează susținerea acesteia în fața nevoilor sale urgente în ceea ce privește balanța de plăți. De asemenea, un alt rol important este acela de catalizator pentru viitorul financiar din partea creditorilor Ucrainei, potrivit FMI.

"Amploarea şi intensitatea războiului lansat de Rusia împotriva Ucrainei în urmă cu mai bine de şapte luni a provocat suferinţe umane considerabile şi a lovit puternic economia ucraineană (...) PIB-ul este aşteptat să scadă cu 35% în 2022 comparativ cu 2021, iar nevoile de finanţare rămân foarte importante", se arată în comunicatul FMI, relatează Agerpres.

Citește continuarea aici.

Rușii au început să pregătească cetățenii pentru un eventual atac nuclear, afirmă Zelenski

Volodimir Zelenski a declarat că oficialii ruși au început pregătirea societății pentru o posibilă utilizare a armelor nucleare. El consideră, însă, că Rusia nu este gata să folosească o astfel de armă.

„Încep să își pregătească societatea. Asta este foarte periculos. Nu sunt pregătiți să o facă, să o folosească. Dar încep să comunice. Nu știu dacă o vor folosi sau nu o vor folosi. Dar cred că este periculos însuși faptul de a vorbi despre asta”, a declarat Volodimir Zelenski, relatează Digi24.

Citește continuarea aici.

UPDATE 04:00 Ucrainenii au eliberat aproximativ 2.500 kilometri pătrați în ultima contraofensivă

Volodimir Zelenski a anunțat, în timpul discursului de vineri seară, că armata ucraineană a reușit să elibereze aproximantiv 2.500 de kilometri pătrați din zonele controlate de forțele ruse.

Ultima contraofensivă a ucrainenilor s-a dovedit a fi una de succes. Doar în ultima săptămână armata ucaineană a eliberat peste 29 de localități, potrivit declarațiilor lui Zelenski.

"Numai în această săptămână, soldaţii noştri au eliberat 776 de kilometri pătraţi de teritoriu în estul ţării noastre şi 29 de localităţi, dintre care şase în regiunea Lugansk. În total, 2.434 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru şi 96 de localităţi au fost deja eliberate de la începerea acestei operaţiuni ofensive", a spus Zelenski.

Citește continuarea aici.

UPDATE 00:00 O echipă de experți ai AIEA a ajuns la centrala nucleară Zaporojie

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a trimis o nouă echipă de experți la centrala Zaporojie. Organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU a anunțat că ”prima rotație a Misiunii de Sprijin și Asistență a AIEA la centrala Zaporojie din Ucraina s-a încheiat, iar acum o nouă echipă consolidată, de experți ai AIEA în materie de siguranță, securitate și protecție, se află la centrală”, potrivit Libertatea .

Nikopol, ținta unor noi bombardamente rusești

Valentin Reznichenko, șef al administrației miltiare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat că orașul Nikopol a fost țina unor noi bombardamente rusești.

„Seara, rușii au bombardat din nou districtul Nikopol. Au lovit cu rachete «Grad» MLRS și artilerie grea”, a scris Reznichenko, pe canalul său de Telegram.

Un bărbat de 37 de ani și-a pierdut viața în timpul bombardamentelor, în timp ce alt bărbat a fost rănit.

Noi gropi comune găsite la Lîman

Alte două gropi comune au fost găsite în orașul Lîman, oraș recent eliberat de către forțele armate ucrainene. Într-unul dintre situri sunt aproximativ 200 de morminte individuale în care au fost îngrpați civili, potrivit declarațiilor lui Pavlo Kirilenko. În cealaltă groapă comună sunt atât civili cât și militari, însă numărul acestora nu a fost stabilit.

SUA nu au indicii că Rusia s-ar pregăti de folosirea armelor nucleare

Casa Albă a declarat că SUA nu au indici că Rusia s-ar pregăti pentru utilizarea în mod iminent a armelor nucleare. Joe Biden anunța în urmă cu ceva vreme că riscul unui atac nuclear este la cel mai ridicat nivel de la criza rachetelor din Cuba (1962). Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jeane-Pierre, a declarat că președintele american ”a întărit ceea ce am spus, și anume cât de serios (…) tratăm aceste amenințări”.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă